Koroni

KORONI

Klicka för större bild

Om Koroni

Koroni är en kuststad i Messinien som ligger 52 km sydväst om Kalamata och har lite mindre än 2000 invånare.


Koroni ligger på en halvö där den täta medeltida stadsbebyggelsen klättrar uppför norrsluttningen, från den lilla fiskehamnen till den imponerande venetianska borgen som tornar upp sig över staden. Från borgen har man en fantastisk utsikt, både över staden och över halvöns södra sluttningar som sträcker sig ner till den 3 km långa gyllene Zaga-stranden, en av Greklands finaste.


På Zagastranden häckar jättesköldpaddorna Carreta Carreta. Från mitten av juni kommer dom upp för att lägga sina ägg i sanden. Äggen kläcks i augusti till september.


En rundvandring vid borgen är ett måste för besökare till Koroni. Under senare år har omfattande reparationer gjort och en promenadväg runt ett av de imponerande tornen har anlagts utmed vattnet. På höjden innanför borgens murar ligger St. Johns kloster varifrån man har en fantastisk utsikt. Klostret administreras numera av nunnor, som även har försäljning av likör och diverse handarbeten som produceras i klostret.


Att bara promenera runt i de smala vitkalkade gränderna med sin blomsterprakt av bl.a. pelargon och bougainvillea som pryder de gamla husen är en annan genuin upplevelse som lämpligen avslutas med besök på något av alla caféer, restauranger och glassbarer utmed strandpromenaden. Härifrån kan man också beundra utsikten över Taygetosbergens på Mani-halvön på andra sidan bukten.